HomeNieuwsErvaringen van gasten

Ervaringen van gasten

18 oktober 2021

Ervaring van Erik:

Aarzel niet!
“Zeg, die mannengroep, is dat niks voor je?” Mannengroep? “Ja, van Carma. Dat inloophuis.” Ho, wacht even. Inloophuis. Mannenpraatgroep. Lotgenoten. Rillingen. Liever niet.
Maar wat nou als je toch wat vastloopt? Wat nou, nu ik het met mijn leger van goedwillende leken niet red. Ze luisteren, maar ….. . Je legt uit hoe moe je bent van de chemo’s en maar moe blijft. Je zegt dat je lijf gesloopt voelt, in elk geval heel anders. Dat je geheugen staakt. Dat sociale activiteiten eigenlijk sloopwerkzaamheden zijn. Ze zijn bereid je te geloven, maar …… Ze lijken het niet echt te vatten. Ach, je weet zelf nauwelijks wat je is overkomen, wat je voelt, ervaart, het met je doet.
Maar tegelijk heb ik geen trek in lotgenoten. Geen zin in ouwe kerels die nergens zin meer in hebben. Geen verhalen over hoe het leven ze oneerlijk lelijk te pakken heeft. Geen aanhoudende medische bulletins.
Tegelijk denk ik: die kerels zullen toch niet alléén maar hun ziekte zijn? Ze zullen toch ook ‘gewoon’ zeiken of jubelen over het weer en Oranje, hobby’s hebben en iets van de politiek vinden? Of Gordons nieuwe liefde.
En trouwens, hoe doen die ‘anderen’ het? Hoe doen zij het met hun leven? Hun werk. Hobby’s. Hoe doen ze met al die ziektetijd? En straks als werken wel gaat of wisselend? Hoe gaat dat? Zit daar misschien iemand die wat zicht heeft op wat mij nog te wachten staat?
“Misschien toch maar een keer proberen?” Nou vooruit. Aarzelend. Na eerst een 1-op-1-gesprek. En eerlijk is eerlijk, ik was te aarzelend. Niks somberend zooitje ouderen. Wel een heel lage drempel en lieve mensen. Open oren. Mooie verhalen. Minder mooie verhalen. Natuurlijk over kuren, last van van alles, herstellen, je leven anders indelen, maar met subtiele en soms iets minder subtiele humor. En minstens zo veel over leven, werken, hobby’s, sport, de waan van de dag en alles wat de wereld verder te bieden heeft.
En koffie. Aarzel dus niet.
Ervaring van een nieuwe gast bij Open Atelier:
“Ik was voor de eerste keer bij Carma. Ik heb het als heel positief ervaren, de ontvangst, de positieve sfeer en de fijne ruimte. Toppie.
De eerste gedachte van mij was, maar ik wil juist niet de hele tijd over kanker praten.
Dat gebeurde dus helemaal niet toen ik bij jullie was. Maar het is wel een plek waar ik durf te zeggen dat ik door mijn energie heen ben tijdens het schilderen en dan wordt er begrijpend op gereageerd. Dat zorgt dat ik activiteiten durf te gaan doen, omdat ik niet de 100% inzet kan geven die ik normaal wel had.”