Home » Nieuws

 November 2017

Gastvrouw/gastheer worden bij Inloophuis Carma

 Altijd iets willen betekenen voor een ander? Heeft u een  luisterend oor?

Dan bent u bij Inloophuis Carma aan het goede adres.

 Werkzaamheden:

Het ontvangen van de gasten die een bezoek brengen aan het inloophuis. Een luisterend oor is het belangrijkste wat u onze gasten kan geven, want de gasten staan centraal in het inloophuis.

Ook uw specifieke kennis en ervaring willen wij graag gebruiken, zoals bv. het leiden van bij u passende workshops of administratieve ondersteuning van onze coördinator.

 Werktijden:

Eens in de 14 dagen een dagdeel beschikbaar zijn voor het inloophuis is prettig. Daarnaast is er een overleg 1 x per kwartaal.

 Locatie/plaats:

Inloophuis Carma, Dijkweg 21 te Naaldwijk

 Bijzonderheden:

Elke gastvrouw/-heer, wordt een basiscursus aangeboden. De cursus duurt vijf dagdelen.

 Info over organisatie:

Inloophuis Carma is dé ontmoetingsplek in Westland voor mensen met kanker en hun naasten. Een inloophuis is een open huis voor volwassenen – zowel mannen als vrouwen – en kinderen die kanker hebben of kanker hebben gehad en ook voor hun naasten en nabestaanden. Een plek waar je terecht kunt en waar je altijd gastvrij onthaald wordt.

 Profiel gastheer/vrouw

 

 September 2016

Onderstaand stukje is te lezen op de website van het personeel van het Reinier de Graaf Ziekenhuis. Het is een gedeelte uit het blog van één van de medewerkers van het ziekenhuis. Bijzonder dat – ook buiten Inloophuis Carma – ‘ons’ Marie-José in de harten van de mensen blijft voortbestaan.

“Ze was mijn beste vriendin…”

Terwijl ik de lift uitstapte, viel mijn oog op een flyer met een foto van een sprankelende vrouw en daarboven de tekst: 40 gezonde recepten. Henny van der Zanden hing de flyer op, keek me aan en zei: “Dit is Marie-José Persoon, ze was mijn beste vriendin….“
Een eigen sieradenlijn, haar rol in de organisatie van de samenloop voor hoop. Haar hart onder de riem voor hen die dat nodig hadden. Door de verhalen van Henny ontmoette ik in enkele minuten een mooi mens…die er helaas niet meer is. Een Brabantse uit Naaldwijk die de Westlandse inslag toegewijd, saamhorig en hardwerkend noemde….ik moest gelijk aan collega’s in Reinier de Graaf denken.
“Ze was een prachtmens, altijd positief, enthousiasmerend en inspirerend voor anderen, die net als zij met kanker geconfronteerd waren.” Aldus Henny.

15 jaar vocht Marie-José tegen die vreselijke ziekte. Die ziekte die de mooiste mensen hard laat vechten, die je beste vriendin van je afneemt….
Mijn hart en hoofd legden direct de parallel naar mijn beste vriendin….in mijn geval mijn moeder, die net als Marie-José wilskracht haalde uit haar aanstaande kleindochter en daar maar kort van heeft kunnen genieten. Die net als Marie-José er altijd was voor anderen…En die net als Marie-José niet meer verder mocht….

Het ziekenhuis is een plek waar dagelijks beste vriendinnen slecht nieuws krijgen dat hun leven op de kop zet. Dat de grootste krachten losmaakt bij patiënten en hun naasten. En het is een plek waar beste vriendinnen met elkaar mooie momenten kunnen beleven, maar ook ’s nachts uren wakker kunnen liggen vertrouwend op de meest veilige en beste zorg…. Met toewijding, saamhorigheid en hard werken.
Zielsveel respect heb ik voor al mijn collega’s waar de patiënt altijd voor gaat. Die met de Westlandse inslag dagelijks de zorg verbeteren. Die streven naar veiligheid en kwaliteit om alle beste vriendinnen (en vrienden) te helpen. Deze collega’s zijn de reden waarom ik bij Reinier energie krijg van het SAMEN verbeteren. Omdat ik vind dat die collega’s continu geholpen moeten worden om hun werk iedere dag iets beter te kunnen doen. Ik gun hen invloed op de processen die de meest veilige en beste zorg voor de patiënten garanderen. En een veilige en prettige werkomgeving, waar beste vriendinnen verzorgd worden…en elkaar ontmoeten….

Nog even over Marie-José:
Na haar dood leeft zij voort met een zelf geschreven kookboek met 40 gezonde recepten. Inmiddels is deze te verkrijgen in het winkeltje van Reinier de Graaf en gaat de opbrengst van ieder verkocht exemplaar naar het Westlandse Inloophuis Carma. Een mooi cadeau voor je beste vriendin…

Femke Voorthuizen-Beekenkamp

 

 

De mens achter de kankerpatiënt wordt vaak vergeten

Verwijzing naar inloophuizen nog lang niet vanzelfsprekend
Mensen die met kanker zijn geconfronteerd kunnen in een inloophuis terecht voor contact met veelal ervaringsdeskundige vrijwilligers en lotgenoten, of om even te ontspannen en niet met ziek zijn  bezig te zijn. Helaas weet drie kwart van de (ex-­‐)kankerpatiënten en hun naasten niet of nauwelijks wat een inloophuis voor hen kan betekenen. Hierdoor blijven ze onnodig rondlopen met vragen of stress-­‐en angstklachten.

Patiënt verwacht informatie van arts

Patiënten verwachten dat hun behandelaar hen niet alleen informeert over het verloop van de medische behandeling, maar ook dat hij hen wijst
op de mogelijkheden  van aanvullende psychosociale ondersteuning. Voor  veel artsen is aandacht voor zowel de ziekte als de mens daarachter echter lang niet zo vanzelfsprekend.
Dat blijkt uit onderzoek dat ResCon en Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam met steun van KWF Kankerbestrijding hebben uitgevoerd. In de spreekkamer van
de specialist of huisarts komt de emotionele impact van kanker slechts in een op de vier gevallen ter sprake.

Onmisbare ondersteuning 

In het onderzoek zijn mensen met kanker, hun naasten en hun nabestaanden ondervraagd. De mensen die een inloophuis bezoeken of hebben bezocht
noemen de steun van de vrijwilligers, lotgenoten en zorgprofessionals onmisbaar. Ze vinden er de kracht die nodig is om de medische behandeling te doorstaan, als mantelzorger
op de been te blijven of na de ziekte de draad van het leven weer op te pakken. Het contact met lotgenoten blijkt veel herkenning en troost te bieden, en ook het brede aanbod aan
sportieve, creatieve en ontspannende activiteiten wordt hoog gewaardeerd.

Beter overlevingskans, vaker leven mét kanker

Door betere medische behandeling overlijden steeds minder mensen aan kanker. Dit betekent dat steeds meer mensen leven met de gevolgen van de ziekte, zoals vermoeidheid, angst  voor de terugkeer van kanker en verminderde belastbaarheid op het werk. Inloophuizen bieden ondersteuning die – zeker na afloop van de medische behandeling – in het ziekenhuis niet beschikbaar is en die de professionele GGZ-­‐zorg als gevolg van bezuinigingen steeds minder kan bieden. Bovendien zijn inloophuizen laagdrempelig; men kan binnenlopen zonder afspraak, een verwijsbrief is niet nodig en het bezoek is gratis. Op dit moment telt Nederland 88 inloophuizen.

Onthulling logo Inloophuis Carma Naaldwijk

Inloophuis Carma is ook op Facebook en Twitter te vinden