Home » Nieuws

September 2016

Onderstaand stukje is te lezen op de website van het personeel van het Reinier de Graaf Ziekenhuis. Het is een gedeelte uit het blog van één van de medewerkers van het ziekenhuis. Bijzonder dat – ook buiten Inloophuis Carma – ‘ons’ Marie-José in de harten van de mensen blijft voortbestaan.

“Ze was mijn beste vriendin…”

Terwijl ik de lift uitstapte, viel mijn oog op een flyer met een foto van een sprankelende vrouw en daarboven de tekst: 40 gezonde recepten. Henny van der Zanden hing de flyer op, keek me aan en zei: “Dit is Marie-José Persoon, ze was mijn beste vriendin….“
Een eigen sieradenlijn, haar rol in de organisatie van de samenloop voor hoop. Haar hart onder de riem voor hen die dat nodig hadden. Door de verhalen van Henny ontmoette ik in enkele minuten een mooi mens…die er helaas niet meer is. Een Brabantse uit Naaldwijk die de Westlandse inslag toegewijd, saamhorig en hardwerkend noemde….ik moest gelijk aan collega’s in Reinier de Graaf denken.
“Ze was een prachtmens, altijd positief, enthousiasmerend en inspirerend voor anderen, die net als zij met kanker geconfronteerd waren.” Aldus Henny.

15 jaar vocht Marie-José tegen die vreselijke ziekte. Die ziekte die de mooiste mensen hard laat vechten, die je beste vriendin van je afneemt….
Mijn hart en hoofd legden direct de parallel naar mijn beste vriendin….in mijn geval mijn moeder, die net als Marie-José wilskracht haalde uit haar aanstaande kleindochter en daar maar kort van heeft kunnen genieten. Die net als Marie-José er altijd was voor anderen…En die net als Marie-José niet meer verder mocht….

Het ziekenhuis is een plek waar dagelijks beste vriendinnen slecht nieuws krijgen dat hun leven op de kop zet. Dat de grootste krachten losmaakt bij patiënten en hun naasten. En het is een plek waar beste vriendinnen met elkaar mooie momenten kunnen beleven, maar ook ’s nachts uren wakker kunnen liggen vertrouwend op de meest veilige en beste zorg…. Met toewijding, saamhorigheid en hard werken.
Zielsveel respect heb ik voor al mijn collega’s waar de patiënt altijd voor gaat. Die met de Westlandse inslag dagelijks de zorg verbeteren. Die streven naar veiligheid en kwaliteit om alle beste vriendinnen (en vrienden) te helpen. Deze collega’s zijn de reden waarom ik bij Reinier energie krijg van het SAMEN verbeteren. Omdat ik vind dat die collega’s continu geholpen moeten worden om hun werk iedere dag iets beter te kunnen doen. Ik gun hen invloed op de processen die de meest veilige en beste zorg voor de patiënten garanderen. En een veilige en prettige werkomgeving, waar beste vriendinnen verzorgd worden…en elkaar ontmoeten….

Nog even over Marie-José:
Na haar dood leeft zij voort met een zelf geschreven kookboek met 40 gezonde recepten. Inmiddels is deze te verkrijgen in het winkeltje van Reinier de Graaf en gaat de opbrengst van ieder verkocht exemplaar naar het Westlandse Inloophuis Carma. Een mooi cadeau voor je beste vriendin…

Femke Voorthuizen-Beekenkamp

kookboek“Delisee’s” 40 gezonde recepten van ons See.

Zaterdag 9 april 2016 werd het boek met bovenstaande titel gepresenteerd in restaurant Hudson te Naaldwijk. Het eerste exemplaar werd overhandigd door Nicole Voermans en Frans van Meurs aan Conny van der Sande, bestuurslid van Carma.
De gezonde recepten die Marie-José bedacht en opschreef zijn nu gebundeld in een prachtig boek. Een prachtig boek ter nagedachtenis aan Marie-José. Het boek is tot 30 april te koop bij Albert Heijn in Naaldwijk, Wateringen en Honselersdijk. De prijs van het boek is € 17,50 en een deel van de opbrengst is voor Inloophuis Carma. Wat een prachtig initiatief! U kunt het boek ook bij Carma verkrijgen.

De WOS op bezoekWOS

Dinsdag 12 april werd er tijdens onze grote schoonmaak ochtend in het Carmahuis aangebeld. Alphons de Wit stond samen met een cameraman voor onze deur. Zij kwamen ons filmen en een pakket overhandigen namens “De Helden van Koornneef”. Wij werden er stil van. Wat een mooie waardering! Wilt u het item terugzien? Kijk dan op www.wos.nl bij uitzending gemist naar het programma Team Westland van 18 april 2016.

Team Westland voert op dit moment diverse acties om bekendheid te geven aan hun inzet voor mooie -regionale- doelen. Voor meer informatie over Team Westland kijk op www. Teamwestland.nl.

 

loftrompet2Inloophuis Carma is genomineerd voor de Loftrompet 2015!

Wat is de Loftrompet? Gemeente Westland reikt jaarlijks een prijs uit aan een vrijwilligersorganisatie die zich onderscheidend heeft ingezet voor de Westlandse samenleving. Deze prijs noemen zij “De Loftrompet”. Zij reiken deze prijs uit als waardering voor de inzet en als inspiratie voor anderen. Het is een vrijwilligersprijs.

Een onafhankelijke jury nomineert jaarlijks een aantal aansprekende vrijwilligersorganisaties die geëerd worden met een portret op WOS televisie. Uit de kandidaten wordt door de jury de uiteindelijke winnaar gekozen. De Loftrompet bestaat uit een publieks- en een juryprijs.

Naast de juryprijs kunnen inwoners van Westland ook hun stem uitbrengen op één van de genomineerden. De andere drie genomineerden zijn Rechtswinkel Westland, Westlandse KBO’s en Zwembad De Waterman.

Wilt u uw stem uitbrengen op Inloophuis Carma? Dat kan via www.loftrompetwestland.nl  Stemmen kan t/m 20 maart.
De uitreiking van de prijs zal op 23 maart plaatsvinden.

Vanaf 2 maart wordt op WOS televisie het portret van Inloophuis Carma uitgezonden. U kunt dit zien via www.wos.nl  dan klikken op de loftrompet 4 maart

U snapt dat wij als team van Inloophuis Carma enorm trots zijn op onze vrijwilligers!

15 november 2014

De mens achter de kankerpatiënt wordt vaak vergeten

Verwijzing naar inloophuizen nog lang niet vanzelfsprekend
Mensen die met kanker zijn geconfronteerd kunnen in een inloophuis terecht voor contact met veelal ervaringsdeskundige vrijwilligers en lotgenoten, of om even te ontspannen en niet met ziek zijn  bezig te zijn. Helaas weet drie kwart van de (ex-­‐)kankerpatiënten en hun naasten niet of nauwelijks wat een inloophuis voor hen kan betekenen. Hierdoor blijven ze onnodig rondlopen met vragen of stress-­‐en angstklachten.

Patiënt verwacht informatie van arts

Patiënten verwachten dat hun behandelaar hen niet alleen informeert over het verloop van de medische behandeling, maar ook dat hij hen wijst
op de mogelijkheden  van aanvullende psychosociale ondersteuning. Voor  veel artsen is aandacht voor zowel de ziekte als de mens daarachter echter lang niet zo vanzelfsprekend.
Dat blijkt uit onderzoek dat ResCon en Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam met steun van KWF Kankerbestrijding hebben uitgevoerd. In de spreekkamer van
de specialist of huisarts komt de emotionele impact van kanker slechts in een op de vier gevallen ter sprake.

Onmisbare ondersteuning 

In het onderzoek zijn mensen met kanker, hun naasten en hun nabestaanden ondervraagd. De mensen die een inloophuis bezoeken of hebben bezocht
noemen de steun van de vrijwilligers, lotgenoten en zorgprofessionals onmisbaar. Ze vinden er de kracht die nodig is om de medische behandeling te doorstaan, als mantelzorger
op de been te blijven of na de ziekte de draad van het leven weer op te pakken. Het contact met lotgenoten blijkt veel herkenning en troost te bieden, en ook het brede aanbod aan
sportieve, creatieve en ontspannende activiteiten wordt hoog gewaardeerd.

Beter overlevingskans, vaker leven mét kanker

Door betere medische behandeling overlijden steeds minder mensen aan kanker. Dit betekent dat steeds meer mensen leven met de gevolgen van de ziekte, zoals vermoeidheid, angst  voor de terugkeer van kanker en verminderde belastbaarheid op het werk. Inloophuizen bieden ondersteuning die – zeker na afloop van de medische behandeling – in het ziekenhuis niet beschikbaar is en die de professionele GGZ-­‐zorg als gevolg van bezuinigingen steeds minder kan bieden. Bovendien zijn inloophuizen laagdrempelig; men kan binnenlopen zonder afspraak, een verwijsbrief is niet nodig en het bezoek is gratis. Op dit moment telt Nederland 88 inloophuizen.

Voorjaar 2014 De tuin!

In het voorjaar 2014 is door hoveniersbedrijf Hans van den Muijsenberg een deel van het vochtprobleem van het pand aan Oranjetuin 15 aangepakt, een fietsenstalling gerealiseerd en de toegang & voortuin aantrekkelijk gemaakt. Met hulp van twee vrijwilligers bij Carma wordt gezorgd dat de voortuin er gezellig uit blijft zien.

Wereldkankerdag van 4 februari 2013

Via onderstaande link kunt u een kijkje nemen van de succesvolle open dag tijdens de wereldkankerdag van 4 februari 2013 in het Inloophuis Carma.

Onthulling logo Inloophuis Carma Naaldwijk

Inloophuis Carma is ook op Facebook en Twitter te vinden